ponedeljek, 18. november 2013

Animacija

Programov za ustvarjanje animacij je veliko. Jaz vam bom opisala tri izmed njih. Predstavila vam bom prednosti in slabosti le-teh.

BLENDER:

  • Prednosti: Animacije delamo v 3D prostoru, zato lahko naredimo animacije zelo realne.
  • Slabosti: Za program potrebuješ kar veliko vaje in razumevanja programa (ni za začetnike).

PENCIL2D:

  • Prednosti: Pregleden in enostaven uporabniški vmesnik. Idealen za enostavne animacije.
  • Slabosti: Navkljub enostavnosti vmesnika, je potrebno nekaj vaje in umetniške žilice za spodobne animacijeZa animacijo ponuja predvsem osnovna orodja.
PIVOT STICKFIGURE ANIMATOR: 

  • Prednosti: Enostaven program, s katerim lahko poljubno premikamo naše figurice. Figurica vsebuje točke (kolena, komolci, vrat,...), kjer jo lahko prepogibamo in enostavno dosežemo dobre animacije.
  • Slabosti: Te animacije lahko shranjujemo samo v animirani .gif in .avi format. Pri animaciji lahko uporabljamo samo figurice, ustvarjene iz geometrijskih likov.

Po pregledu vseh programov sem se tudi jaz poigrala in ustvarila svojo animacijo. Čeprav je zahteven, sem svojo animacijo na koncu le naredila v Blender-ju, saj sem z njim lahko najbolje prikazala svojo temo Fotografija. Veliko sem si pomagala tudi z vodiči, ki sem jih našla na YouTube kanalu. Torej kot končno animacijo spodaj prilagam posnetek.

Animacija:

ponedeljek, 11. november 2013

Vektorska grafika

Vektorsko grafiko uporabljamo predvsem za oglaševanje. Pri oglaševanju rabimo različne velikosti istega napisa, zato je vektorska grafika primerna, ker je slika še vedno čista in gladka tudi, če jo povečamo.

V Inkscape-u  sem ustvarila dve vektorski grafiki, in sicer pasico za blog, katero lahko vidite zgoraj v naslovu bloga, ter logotip, katerega glavna tema je fotografija / fotoaparati.

V spodnjih linkih objavljam tudi pasico in logotip v svg formatu.

Pasica
Logotip


Uživajte v grafiki.

ponedeljek, 4. november 2013

Rastrska grafika

Rastrska grafika je slika, sestavljena iz slikovnih pik, katere sestavljajo osnovne barve RGB (red, green, blue), torej rdeča, zelena in modra.
Prikazala vam bom, kakšna je rastrska grafika.
Videvamo jo vsak dan, saj so fotografije, ki so slikane s fotoaparatom, že rastrska grafika. Pravtako so tudi vse slike s končnicami GIF, BMP, TIFF, JPG, itd. rastrska grafika. Nekatere so seveda boljša kvaliteta fotografije, vendar pa so vse narejene iz slikovnih pik.

Jaz sem si za obdelavo fotografije izbrala program GIMP, v katerem sem se poigrala s filtri, ki jih GIMP že ima. Po preizkusu več filtrov in s pomočjo uravnave barv mi je uspelo ustvariti spodnjo fotografijo, z naslovom Iluzija.


Fotografija: Sandra Toni