nedelja, 9. februar 2014

Družabna omrežja v izobraževanju

PREDSTAVITEV DRUŽABNIH OMREŽIJ

FACEBOOK
 Facebook je družabno omrežje, katero ima že več kot 845 miljonov uporabnikov. Poleg profila lahko ustvariš na facebook-u tudi skupine in različne strani, katere drugi uporabniki lahko všečkajo ali se pridružijo skupini. Na facebook lahko nalagaš tudi fotografije in video posnetke. Preko facebook-a pa lažje komuniciramo in ohranjamo stike s prijateljji, ki jih dodajamo in sprejemamo sami.

GOOGLE+
Google+ je drugo največje družabno omrežje, takoj za facebook-om. V Google+ lahko ustvariš krog prijateljev, s katerimi lahko deliš različne fotografije, video posnetke, spletne strani, itd.

DEVIANTART
Deviantart je družabno omrežje, ki je bilo ustvarjeno za povezovanje umetnikov. Na tem omrežju lahko nalagamo fotografije, slike, risbe, itd., katere si lahko uporabniki ogledajo in podajo različne kritike in komentarje. Objaviš pa lahko tudi različne vprašalnike, na katera odgovarjajo uporabniki. Deviantart je sicer zastonj, vendar pa niso vse funkcije zastonj. Vsak uporabnik si lahko kupi članstvo in tako dostopa do preostalih funkcij.

EDMODO
Je družabno omrežje, ki je namenjeno predvsem učenju. Imenujejo ga tudi Facebook za šole. Je zelo podobno Facebook-u, vendar pa se na to omrežje lahko prijavijo le učitelji, učenci in njihovi starši. Učitelji lahko ustvarijo skupine, v katere povabijo učence. V skupinah se učijo, učitelji pa lahko učence tudi ocenjujejo. Starši, kot uporabniki, Edmoda pa lahko te ocene tudi vidijo in sledijo napredku svojega otroka.

TWITTER
Twitter je namenjen objavljanju in branju različnih objav oziroma sporočil. Večinoma twitter uporabljajo za sledenje znanim osebam oziroma osebam s katerimi želijo imeti stike. Na twitter-ju lahko uporabniki pišejo sporočila (imenovana tweet) dolga 140 znakov, berejo tweet-e drugih, objavljajo slike preko tweet-ov in odgovarjajo na tweet-e drugih.

FLICKR
Flickr je postal delno družabno omrežje, ker lahko poleg shranjevanja in urejanja fotografij ter video posnetkov, ustvarimo tudi svoj račun. Uporabnik lahko ustvari različne skupine. Tako kot devinatart si lahko na flickr-ju dokupiš več prostora in dostop do vseh funkcij.


3 AKTIVNOSTI
Aktivnosti, ki jih bom opisala, sem objavila na družabnem omrežju Edmodo, saj se mi zdi najbolj primeren, ker je ustvarjen za prav takšne primere nalog.

1. AKTIVNOST
Pri prvi aktivnosti učenci rešujejo kviz o fotografiji. Rešujejo ga preko omrežja Edmodo, kjer ga tudi rešenega oddajo. S to aktivnostjo bi učenci ponovili že slišano snov in se s tem lažje naučili snovi.


Vprašanja, ki jih rešujejo:


2. AKTIVNOST
Pri drugi aktivnosti morajo učenci uporabiti en program izmed treh predstavljenih (pri pouku) za urejanje fotografije.
Urejeno in originalno fotografijo morajo prinesti na naslednjo učno uro ali pa poslati po e-mail naslovu.
S to aktivnostjo se učenci naučijo uporabljati program za urejanje fotografij in hkrati razvijajo domišljijo pri ustvarjanju in urejanju fotografije.





3. AKTIVNOST
Pri tretji aktivnosti pa morajo učenci poznati delovanje fotoaparata. Narediti morajo diagram poteka v ustreznem programu.
Pri tej aktivnosti učenci razvijajo razumevanje do algoritmičnega razmišlanja in hkrati razumejo kako fotoaparat deluje. 













Ni komentarjev:

Objavite komentar